‘Hypotheek met lange rentevaste periode misleidend bij verhuizing’

Huizenkopers die een hypotheek met een langere rentevaste periode afsluiten, worden vaak ‘misleid’ door de zogeheten verhuisregeling. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) dinsdag. Starters die een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en een rentevaste periode van twintig of dertig jaar, “komen bedrogen uit” wanneer zij verhuizen naar een woning die niet in aanmerking komt voor NHG, schrijft de vereniging.

Dit geldt voor hypotheekklanten van ING, bijBouwe, Allianz en Hypotrust Goede Start. De vereniging onderzocht de verhuisvoorwaarden van vijfendertig geldverstrekkers.

Bij zo’n verhuizing mogen de huizenbezitters de hypotheek met lage rente niet meeverhuizen en moet er een nieuwe hypotheek worden afgesloten. Omdat ze maar kort gebruik hebben gemaakt van de vaste rente, was het voordeliger geweest om een hypotheek met kortere en voordeligere renteperiode af te sluiten.

Starters

Door stijgende huizenprijzen en een gedaalde maximumgrens van de NHG zouden steeds meer starters in deze situatie terechtkomen. Door de lage hypotheekrente sluit 50 procent van de klanten sinds 2015 een hypotheek af met een rentevaste periode van twintig of dertig jaar.

Uit het onderzoek bleek dat ook andere beperkingen ertoe leiden dat de lage rente niet altijd kan worden meegenomen bij een verhuizing. Zo vervalt de lage rente bij bepaalde geldverstrekkers bij iedere wijziging, ook als die het gevolg is van gewijzigde wet- of regelgeving.

Volgens de Vereniging Eigen Huis is er sprake van misleiding. De VEH eist dat geldverstrekkers de NHG-beperking voor alle klanten schrappen. Ook wil de vereniging dat geldverstrekkers hun klanten actiever en duidelijker voorlichten over de verhuisregeling.

Bron: nu.nl (25-4-2017)